Wat maakte de kleding van de hippies uniek?

Geplaatst op 20-05-2023

Categorie: Fashion

Hé daar! Ben je benieuwd naar wat de kleding van de hippies zo uniek maakte? Nou, ik kan je vertellen dat het veel meer was dan alleen maar een modekeuze. De kledingstijl van de hippies was een echte weerspiegeling van hun levensstijl en idealen. In dit artikel ga ik je alles vertellen over de kenmerken en betekenissen achter de kleding van de hippies. Dus leun achterover, ontspan en duik met me mee in deze kleurrijke wereld!

hippiekledingEen tegencultuur met een eigen stijl

De jaren 60 en 70 werden gekenmerkt door een beweging van jongeren die zich afzetten tegen de heersende normen en waarden van die tijd. De hippies, zoals ze bekend werden, omarmden een tegencultuur die gericht was op vrede, liefde, vrijheid en verbondenheid met de natuur. Hun kledingkeuze was een belangrijk onderdeel van hun identiteit en expressie.

Natuurlijke stoffen en losse pasvormen

Een van de meest opvallende kenmerken van de hippiekleding was het gebruik van natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen en wol. Synthetische materialen werden vermeden vanwege de nadruk op het behoud van de natuurlijke omgeving. Deze natuurlijke stoffen boden niet alleen comfort, maar benadrukten ook de verbondenheid met de aarde.

Daarnaast kozen hippies voor losse en comfortabele pasvormen. Strakke kleding werd vermeden, omdat de nadruk lag op vrijheid en non-conformiteit. De kledingstukken waren vaak wijd en fladderend, waardoor een gevoel van beweging en vrijheid ontstond.

Psychedelische prints en kleurrijke patronen

Een andere opvallende eigenschap van de hippiekleding waren de psychedelische prints en kleurrijke patronen. Bloemen, vredessymbolen, geometrische vormen en andere symbolen van vrijheid en liefde werden vaak afgebeeld op de kleding. Deze expressieve prints weerspiegelden de idealen van de hippies en dienden als een vorm van visuele communicatie.

Daarnaast waren felle kleuren erg populair bij de hippies. Rood, geel, oranje, paars - geen kleur was te fel of te gewaagd. Het gebruik van levendige kleuren in de kleding was een manier om zich te onderscheiden van de grijze massa en een statement te maken voor individualiteit.

Handgemaakte en gerecyclede kleding

Een belangrijk aspect van de hippiekleding was de nadruk op duurzaamheid en ambachtelijkheid. Veel hippies maakten hun eigen kleding of kochten deze van lokale ambachtslieden. Het gebruik van handgemaakte kledingstukken maakte elk item uniek en gaf het een persoonlijk tintje.

Daarnaast stonden hippies bekend om hun liefde voor het recyclen van kleding. Ze hergebruikten oude kledingstukken en maakten er iets nieuws en unieks van.